bdKO-lid aan het woord: Annemieke Vermunt van Stichting BSO Oog in Al
Wij kunnen natuurlijk zelf vertellen wat een bdKO-lidmaatschap jou als directeur in de kinderopvang oplevert, maar het is nog beter wanneer één van onze leden dit doet. Wij spraken met Annemieke Vermunt, directeur-bestuurder van Stichting BSO Oog in Al in Utrecht.
Na het vervullen van verschillende functies bij PepsiCo, Nestle en Plus supermarkten, maakte Annemieke in 2010 een bewuste stap in haar carrière. Als Manager Marketing & Fundraising bij Plan Nederland werd de commerciële wereld ingewisseld voor die van de goede doelen en kinderen. Dat beviel en voelde goed. Toen zij 15 jaar geleden zelf voor het eerst moeder werd en daarbij het Nederlandse landschap goed in beeld kwam, koos ze er daarom voor om als vestigingsmanager bij Partou Kinderopvang aan de slag te gaan. Het doel? Met haar opgedane kennis in commercie een positieve bijdrage leveren aan de ontwikkeling van kinderen. Na zes jaar, nam ze als directeur-bestuurder de leiding bij Stichting BSO Oog in Al. “De overstap van een grootschalig en commerciële kinderopvangorganisatie naar de kleinschalige Stichting BSO Oog in Al was enorm interessant. Veel van mijn lessons learned in de commercie moest ik hier loslaten. Het zijn echt twee verschillende werelden”. Het werken met kinderen, zoals Annemieke zegt ‘een doelgroep waar je elke dag vrolijk van wordt’ en het mogen bijdragen aan hun ontwikkeling, maakt dat Annemieke al bijna acht jaar op haar plek zit.
Toen in 2016 een omwenteling van de Raad van Bestuur naar Raad van Toezicht plaatsvond en Annemieke daarmee de rol van bestuurder kreeg, besloot zij zich te oriënteren op het opbouwen van een netwerk van gelijkgestemden. Dit om inspiratie en handvatten te krijgen om haar baan zo goed mogelijk uit te voeren en haar 42 medewerkers op zes locaties in Utrecht optimaal te kunnen ondersteunen. In haar zoektocht kwam ze uit bij de bdKO en besloot lid te worden.
Een veilig netwerk vol inspiratie
Een beslissing waar ze nooit spijt van heeft gehad. Annemieke heeft de afgelopen jaren met veel plezier deelgenomen aan diverse bijeenkomsten en activiteiten, nieuwe kennis én kennissen opgedaan. “De bijeenkomsten zitten vol inspiratie en je krijgt altijd inzichten om toe te passen in je eigen organisatie. Daarnaast is het delen van kennis en sparren met concullega’s zeer waardevol. Ook buiten de bdKO-activiteiten om weten we elkaar te vinden”, vertelt ze. “Ook belangrijk vind ik dat het netwerk veilig voelt. We delen immers gevoelige informatie over waar we zelf als directeur-bestuurders mee te kampen hebben en aspecten waar onze organisaties zich in zwaarder weer bevinden”.
Vooral interessant vond Annemieke de bijeenkomsten gericht over het continue personeelstekort en de relatie tussen directeur-bestuurders en de Raad van Toezicht. “Deze laatste workshop wordt periodiek georganiseerd door de beroepsvereniging. Na deelname tijdens de start van mijn functie, heb ik mij dit jaar wederom opgegeven. Met meer ervaring kijk ik op een andere manier naar het onderwerp en zal ik er weer nieuwe inzichten uithalen. De bdKO weet continu de juiste thema’s aan te halen en te belichten”. Daarnaast is er ook geen gebrek aan verrassing. “Tijdens de Landelijke Buitendag van dit jaar werd een ontzettend motiverend verhaal verteld door Dominique Schreinemachers, voormalig helikopterpiloot bij Defensie. Middels verschillende communicatieoefeningen liet zij zien hoe je in situaties waarin je onder druk staat – een mooie parallel met de kinderopvangbranche – een goed resultaat neer kunt zetten met je team. Hierin heb ik kunnen reflecteren op mijn eigen manier van communiceren en hoe dit wordt ontvangen. Het was zo waardevol dat ik Dominique zelf heb benaderd voor een teambuilding workshop voor mijn eigen organisatie en onderwijspartners.” In de toekomst hoopt Annemieke dat ook het thema ziekteverzuim wordt behandeld. Extra informatie en handvatten op dit gebied zal ook in de periode na de coronapandemie van waarde blijven.
It takes a village
Al bij al staat de bdKO voor Annemieke gelijk aan inspiratie, relevante kennis en vooral: verbinding, iets wat zeker voor kleine organisaties zoals die van haar van groot belang is. Het variërende gezelschap van directeur-bestuurders van kleine en grote en commerciële en non commerciële organisaties voegt daar een extra dimensie aan toe. Daarmee vormt de beroepsvereniging een mooie toevoeging op de kennis die gedeeld wordt door de brancheorganisaties.
De verbinding die de bdKO realiseert overlapt daarnaast met haar eigen visie op de kinderopvang. Het spreekwoord ‘it takes a village to raise child’ omschrijft het het beste, vertelt Annemieke. “We hebben elkaar, verschillende visies en -ervaringen, nodig om sterk te staan in onze eigen rol als directeur-bestuurders, het goed te doen voor onze medewerkers en zo kinderen de beste ontwikkelingsmogelijkheden te bieden.” Haar bijdrage aan de branche blijft dan ook niet bij het besturen van Stichting BSO Oog in Al. Annemieke laat haar stem horen en luistert naar die van anderen in diverse netwerken in Utrecht en op landelijk niveau, waarbij ook de directie Kinderopvang van het ministerie SZW van praktijkervaring wordt voorzien. Daarnaast zal ze in onze beroepsvereniging een grotere rol gaan spelen als nieuw bestuurslid. “Met mijn positieve ervaringen met de bdKO van de afgelopen jaren, een leuke club mensen in het bestuur en leden, werd ik direct enthousiast bij het zien van de vacature. Ik kijk ernaar uit me breder in te zetten voor bdKO en de kinderopvangsector ”.