Thema: Strategie in de praktijk

Tools voor de praktische vertaling van visies en scenario’s

Locatie: BDO Accountants, Van Deventerlaan 101, Utrecht

locatiesponsor

standhouders

 

Programma
10.30 uur Ontvangst bdKO-leden en hun gasten
11.00 uur Algemene Ledenvergadering bdKO
11.30 uur Plenaire spreker Jules Koster:’Future proof organisaties innoveren’
Er waait een frisse wind door bedrijven en instellingen in Nederland. Zelden werd er in de afgelopen decennia zoveel geëxperimenteerd met andere vormen van organiseren, sturen en leiden als nu. We zijn aan het “kantelen”, wendbaarder (lean, scrum & agile) aan het worden en aan de zelfsturing alsof het een lieve lust is. Langzaam raken deze vernieuwingen elkaar (connecting the dots), versterken elkaar en ontstaan er organisatievormen die breken met het industriële management-denken en -handelen van de afgelopen 200 jaar. Tijdens deze lezing gaan we dieper in op wat de keuze van jouw strategie betekent voor de keuze in organiseren.
Jules Koster heeft zich de afgelopen 30 jaar, eerst bij Nyenrode en daarna bij de Baak, verdiept in alle mogelijke facetten van leren, leiden, organiseren en innoveren in bedrijven en instellingen. Over deze onderwerpen geeft hij lezingen, workshops en trainingssessies en treedt hij op als dagvoorzitter. Als leeradviseur bouwt hij mee aan een L&D-leerstrategie afgestemd op de strategische ambitie en doelstellingen van een bedrijf of instelling. Als executive coach en consultant helpt hij directieteams de sturingsfilosofie, het eigenaarschap en leiderschap te veranderen in de organisatie.  
13.00 uur Welkomstwoord door BDO Accountants
Merijn van de Hoek is Partner in de auditpraktijk van BDO en zet zijn expertise in binnen de BDO Branchegroep Kinderopvang. Hij heeft een groot aantal klanten in de kinderopvang en is hiermee op de hoogte van actuele trends en ontwikkelingen binnen de branche.
13.00 uur Lunch
13.45 uur Masterclass Strategische tools – Design Thinking  door Lambert Koster
We kunnen werken aan vergezichten, maar uiteindelijk is het onze omgeving, en met name onze gebruiker, die bepaalt of een dienst werkt of blijft liggen. Tijdens deze actieve Crash Course maken we gebruik van Design Thinking als methodiek, ontwikkeld door IDEO in samenwerking met Stanford University. Design Thinking legt een sterke nadruk op het betrekken van de gebruiker in het proces, het gebruik van prototyping om tussentijds te testen en een iteratief proces om continu te verbeteren. We sluiten de sessie af met een discussie over de impact van dergelijke manieren van werken en denken op het strategisch proces aan de inrichting van de organisatie.
Lambert Koster is associate van de Baak en als senior trainer verbonden aan het ‘de Baak Strategie Programma’. Daarnaast begeleidt hij strategietrajecten in o.a. de zorg. Zijn stijl kenmerkt zich in een sterk kader met daarbij praktische tools die de deelnemers zich eigen kunnen maken. 
16.15 uur Plenaire afsluiting en aansluitend borrel en gelegenheid tot netwerken

Hoe ontwikkel je een strategie in een omgeving die continu verandert? En wat is je rol hierin als directeur/bestuurder van een kinderopvangorganisatie? Deze en andere vragen stonden centraal op de Landelijke Bijeenkomst van de bdKO op 20 april 2017. De aankomende bijeenkomst zet de volgende stap centraal en biedt tools voor de praktische vertaling van visies en scenario’s. We gaan in op wat de keuze van jouw strategie betekent voor de keuze in organiseren. In de Masterclass Strategische tools – Design Thinking maken we gebruik van Design Thinking als methodiek. Design Thinking baseert zich op logica, verbeelding, intuïtie en systemische redeneren. Het is een manier van innoveren waarbij de mens centraal staat en helpt tot relevante, originele en creatieve oplossingen te komen.